Laupäeval pakkus tantsushow Iiri Tantsutrupp SOLAS

Laupäeva õhtul pakkus Jõuluturu külalistele järjekordse tantsushow Iiri Tantsutrupp SOLAS.

Tegemist on iiri tantsu trupp, kes tantsivad ja esitavad nii tuntuid showtantse kui ka traditsioonilisi iiri rahvatantse Liina Alas juhtimisel.

Iiri tants jaguneb kaheks: kõvakingatants ja pehmekingatants. Kõvakingatants on tuntud ka kui iiri stepp. Tantsijatel on jalas spetsiaalsed iiri tantsu kingad, millel all fiiberklaas, mis tekitab tantsule iseloomulikku heli. Pehmekingatantsus kasutatakse tantsususse, spetsiaalseid iiri tantsu susse kutsuvad iirlased “pumps”.

Arvatakse, et iiri tantsule panid aluse druiidid, kes tantsisid religioossete rituaalide käigus austamaks tammepuud ja päikest.

18. sajandil hakkasid tegutsema iiri tantsu õpetajad. Igal õpetajal oli oma piirkond, kus nad rändasid külast külasse ning õpetasid talupoegi tantsima. Kuna sageli ei teinud taluojad vahet paremal ja vasakul jalal, siis sidusid õpetajad ühe jala külge heina või rohukõrre ning õpetasid tõstma näiteks “heinajalga”. Grupitantsud olid vähem andekatele õpilastele ning soolotantsud osavamatele. Sageli tõsteti lausa uksed hindegelt, et soolotantsija saaks ukse peal esineda. Kui tantsuõpetajad kohtusid laatadel, siis võistlesid nad omavahel – tantsiti niikaua, kuni üks neist väsimusest pikali kukkus ning sedasi selgitati välja ka parim tantsija.

Iiri tants sai kuulsaks aastal 1994, kui Dublinis Eurovisiooni lauluvõistlusel esitati tantsu nimega Riverdance. Sellest kasvas välja terve show, mis saavutas kohe ka ülemaailmse kuulsuse.

VAATA ESINEMISEST VIDEOT!

0 kommentaari:

Postita kommentaar