MAITSEMEELTELE! Tallinna Jõuluturg kubiseb kodumaisest heast-paremast


Novembris teises pooles alanud ja tuleva aasta 10. jaanuarini vältav Jõuluturg Tallinna Raekoja platsis on omapärane seetõttu, et sealt saab osta maakondade väiksemates ettevõtetes ja majapidamistes toodetud toiduaineid, millel on rahvakeeli öeldes kodune mekk man.

Jõuluturu korraldajate sõnul tahetakse kodumaiste tootjate kutsumisega toetada Eesti väikeettevõtjaid ja põllumehi. Kuna pakutav on kodukandis kasvanud, siis tunduvad need maitsvamad ja kindlasti on kasulikud tervisele. Suur osa toodetest on mahetoodang.

Paljud turumüüjatest on oma kraami piltlikult öeldes ise oma kätega tootnud ja oskavad seetõttu paremini ka pakutavat iseloomustada.

"Üks meie parimatest toodetest on kindlasti sõir, kuna see on Lõuna-Eesti traditsioonidega tehtud juust, mida kuskil mujal maailmas ei tehta. Teine asi on siis kindlasti mesi ja maitsemeedest tooks välja eriti just mee jõhvikatega, sest see on selline tõeline vitamiinipomm, kaks tervislikku asja koos!" iseloomustab oma pakutavat GoodNewsi reporterile Lõuna-Eestist pealinna tulnud ettevõtja.

Samas pakutakse Tallinna Jõuluturul ka kosutavaid ja soojendavaid jooke.

"Meie joogid on valmistatud siin kohapeal, teeme tõmmise, ehk siis paneme mee ja vürtsid kõik kokku, ja siis siin me segame puhta mustika mahla ja mustsõstramahla selle tõmmisega, teeme soojaks ja siis pakume sellist 100% naturaalset glögi." Seda erilist jooki kiidavad just turistid, kes naasevad seda uuesti proovima.

Turulettidel on ohtralt näha leivatooteid, sinki, vorste, juustu, angersäga, ja üks omapärasemaid tooteid on kindlasti suitsutatud koprasaba. Seda müüv neiu ütleb, et tegu on huvitava ja uudse tootega, mida keegi pole varem maitsnud ja see äratab tähelepanu, seda enam, et mujal Eestis seda väidetavalt ei müüda.

"Inimesed on alati väga üllatunud, nad ei ole varem sellist asja näinud kunagi, öeldakse et „ah?“ ja „oh!" muigab müüja. Kobras on taimtoiduline, kala ta ei söö, kuid väidetavalt on naha alla peitunud sabalihal kerge kala maitse. Kobras on samuti eestimaine ning söögiks sünnib hästi kogu piibri lihakere.

Müüja Marina käib turul pakkumas šokolaadist tööriistu, mutreid ja polte, mis näevad välja nagu päris, ning pärast mängulist tööd võib kogu värgi lihtsalt nahka pista. Mesimummust müüja Signe ja ETV saate "Ringvaade" reporteri Mai Pallingu vahel sõlmub jutuajamine. "Pruun kitsejuust, see on nagu... hunnik midagi!" ja pärast proovimist lisab ajakirjanik: "Maitseb nagu... miski muu!" Ehk siis väljanägemine pole sedavõrd hea kui maitse.

Müügis on veel palju maiustusi nagu martsipanijänkud ja piparkoogid, millele saab soovi kohaselt ka midagi peale lasta kirjutada. Eritellimusel piparkoogi peale tahetakse ennekõike kallima või lähedase nime. Kohalikud toitlustajad pakuvad Jõuluturul eestipäraseid jõulusööke verivorstist ja hapukapsast soojade jõulujookideni.

Tallinna Jõuluturgu on hinnatud maailma üheks kauneimaks ning praegune soe ja vahva melu, aga ka pakutava rohkus tunduvat seda hinnangut kinnitavat.

0 kommentaari:

Postita kommentaar